Lokale Keuken / Eten en
Drinken
Het meest opwindende aan de Turkse keuken zijn de meze, heerlijke
hapjes die op zichzelf al een maaltijd vormen of als voorgerecht
worden gegeten. Met de meze stellen de Turkse koks hun fantasie
en creativiteit op de proef, bijvoorbeeld 101 variaties met aubergine.
De meze zijn bij uitstek geschikt voor vegetariërs; börek
(pasteitjes gevuld met kaas en kruiden), dolma (druivebladeren gevuld
met rijst), auberginedips en salades, yoghurt en knoflooksausjes.
Olijfolie is de basis van de Turkse keuken. Sommige mensen vinden
dat te vettig, weer andere zweren erbij. Het schijnt dat die olijfolie
de weelderigheid van de haardossen stimuleert, die in de mediterrane
streken zo wordt gewaardeerd. Aan de presentatie wordt de grootste
zorg besteed, zelfs het kleinste gerechtje wordt gegarneerd met
peterselie, citroen en olijven. Bij de meze wordt zoveel versgebakken
Turks brood (pide) geserveerd als u maar wilt.
Vanwege de vier zeeën die de Turkse kusten beroeren is ook
vis een hoofdbestanddeel van de Turkse keuken. Naast de hamsi, lekkere
vishapjes van ansjovis als onderdeel van de meze, worden er hoofdschotels
van zeebaars, boniter, zwaardvis, inktvis, grote garnalen, brasem
en rode poon geserveerd.
Lamsvlees wordt het meest gegeten, als de welbekende kebab, maar
ook als köfte (gekruide vleesballetjes). Kip is iets minder
populair, maar wordt smakelijk bereid met walnoten, knoflook en
paprika en verwerkt in Circassische gerechten. Bij de gerechten
worden gewoonlijk salades geserveerd en rijst (pilav), bereid met
pijnappels, rozijnen en kruiden.
|
|